• Érzékelhetően és látványosan megnövekedett az internetes, online bevásárlások száma az utóbbi időben, ami betudható annak, hogy egyre többen otthonról szerzik be a szükséges árucikkeket. Ezzel párhuzamosan az internetes csalások száma is nőtt, a különböző, látványosan olcsó termékeket kínáló portálok közül jónéhány a vevők becsapására szakosodott. A vásárlóknak a vásárlás megkezdése előtt érdemes alaposan utánanézniük a webáruház „múltjának”, elolvasni a róluk írt pozitív vagy adott esetben negatív hozzászólásokat, de fontos az is, hogy az adott üzlet címmel, telefonszámmal, elérhetőséggel vagy akár ügyfélszolgálattal rendelkezik-e? Természetesen alapvető dolog, hogy a bankkártyánk adatait, PIN-kódot senkinek se adjunk meg, és ne ugorjunk be a csábítóan alacsony áraknak sem. Látatlanba nagyobb értékű használt tárgyat, műszaki cikket, személygépkocsit ne vásároljunk az ilyen kereskedő portálokról, főleg ne utaljunk el pénzt akkor, amikor még az eladóval sem egyeztetünk telefonon.

• Az utóbbi időben egészen új formáját választották a hiszékeny emberek becsapásának a bűnözők. Külföldről érkező internetes levélben ajánlanak fel házasságot, mesés örökségért cserébe a gyanútlan embereknek, akik közül sajnos vannak, akik a hatalmas összeg hatására elvesztik józan ítélőképességüket. A későbbi sértettektől mindössze annyit kérnek a bűnözők, hogy a felmerülő költségeik fedezésére utaljanak át egy bizonyos összeget egy megadott bankszámlára. Aztán később kiderül, hogy se házasság, se vagyon és még az elutalt pénzt sem lehet visszaszerezni.

• Az Országos Rendőrkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít az ún. „unokázós csalók” elleni fellépésre. A csalók főleg az idősebb emberek hiszékenységét használják ki, és valamelyik bajba jutott rokonukra, unokájukra hivatkozva kérnek bizonyos összeget, ékszert a felmerülő költségeik, esetleg az okozott kár megtérítése miatt. Ha bárkit ilyen indokkal hívnának telefonon, az előbb azonnal hívja fel a megnevezett hozzátartozóját telefonon, győződjön meg az állítás igazságtartalmáról, és ha kiderül, hogy csalók próbálkoztak nála, akkor értesítse a rendőrséget!

Képünk illusztráció
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
18. lapszám
Társadalom|50
Forrás