Kezdőlap Hírek Utazhatunk ügyet intézni!…

Utazhatunk ügyet intézni!…

29

Szentesieknél ez most verni fogja a biztosítékot!

2020. március 1. fontos változás időpontja. Ettől kezdve az elsőfokú építésügyi hatósági feladatok az önkormányzatok jegyzőitől a kormányhivatalokhoz kerülnek.

Most akkor tényleg elveszik az építésügyet az önkormányzatoktól? – vetődik fel a kérdés.

Nem. Az építésügy eddig sem volt önkormányzati feladat. A jegyzők sem önkormányzati tisztségviselői minőségükben, hanem az államigazgatás helyi képviselőjeként jártak el építési hatósági ügyekben.

Tartson ki a cikk olvasásával, mert a végén lesz a lényeg ami ver mindent!!!!

Az eddigi szabályozás szerint egyébként, ha valakinek építési engedélyre volt szüksége, annak első körben a jegyzőhöz kellett fordulnia. Amennyiben a jegyző az építési engedély kiadását megtagadta, akkor jogorvoslattal a másodfokon eljáró, illetékes kormányhivatalnál lehetett élni. 2020 márciusától az változik, hogy már első fokon is a kormányhivatalhoz kell fordulnia annak, aki építeni szeretne.

Ami nem változik: továbbra is az önkormányzatok fogadják el a helyi építési szabályzatot.

Az önkormányzatok kezében továbbra is erős kártya marad a helyi építési szabályzat elfogadásának eszköze. A helyi építési szabályzatot az önkormányzatok képviselő-testülete dolgozza ki és fogadja el.

A helyi építési szabályzatban az önkormányzatok lehatárolhatják az építési övezetek területét, az építési övezetek vonatkozásában előírhatják a megengedett legnagyobb beépítettség mértékét, a megengedett legnagyobb beépítési magasságot vagy építménymagasságot, a beépítési módot, az építési helyet, az építési telken elhelyezhető épületek számát és rendeltetését, a minimális zöldfelület mértékét, hozhatnak a járművek mennyiségére és elhelyezésére vonatkozó előírásokat, de közegészségügyi szempontok szerint megállapíthatják a szennyvízelvezetés vagy tisztítás szabályait is.

A 2020-tól már első fokon eljáró kormányhivataloknak az engedélyek megadásánál továbbra is tekintettel kell legyenek a képviselő-testületek által elfogadott építési szabályzatok rendelkezéseire. Az önkormányzat területén így csak a helyi építési szabályzat előírásainak megfelelően szabad építkezni.
A települések tehát a helyi építési szabályzatokon keresztül a jövőben is meghatározhatják, mi és hogyan épüljön a területükön.

Most kérdezheti a kedves olvasó, hogy mi ebben akkora hír?

Március 1-től majd nem a Műszaki Iroda ajtaján kell bekopogtatni, hanem a Kormányablakban intézzük el ezeket az ügyeket. De nem így lesz.

A 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet szerint mely az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szól (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0600343.kor) az olvasható hogy a szentesi, hódmezővásárhelyi, és makói ügyeket HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN lehet majd elintézni!

Ezzel kapcsolatban még számos változás van pl. a jogorvoslatban, de tény, hogy bármit szeretnénk ügyintézőnél elintézni, az legközelebb csak Hódmezővásárhelyen tudjuk intézni.

Már több napja kérdést intéztünk a Csongrád Megyei Kormányhivatal felé, hogy jól gondoljuk-e mindazt, amit sikerült ezekből a szűk tájékoztatásokból kiolvasni, de nem sikerült válaszolniuk a cikk megjelenéséig. Ha mégis kapunk valamilyen tájékoztatót, közreadjuk!

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás