Kezdőlap Hírek Karakterek zseniálisan megjelenítve…

Karakterek zseniálisan megjelenítve…

79

„Életutak” címmel rendezte meg a Szentesi Művelődési Központ Dr. Csíky László orvos, karikatúra és portré szobrász és Tónió karikaturista közös kiállítását, melyet 2020. január 25-ig tekinthet meg bárki a Tokácsli Galéria nyitvatartási idejében: keddtől péntekig 9-13 és 15-17 óráig, valamint szombaton 9-13 óráig.

A kiállítás házigazdája Varróné Szabó Ildikó a Művelődési Központ munkatársa és a kiállítást megnyitó Ráfi Dénes tanár sem kerülhette el Tónió karikatúrista ceruzáját, mely ellen egyikőjüknek sem volt kifogása.

A két alkotóról röviden:

Dr. Csíky László – orvos, karikatúra és portré szobrász

Orvos családba született, a család Erdélyből, a csíki medence területről származik. Tanulmányait Szegeden végezte, 1966-ban avatták orvos doktorrá. A szentesi kórházban a belgyógyászaton kezdett dolgozni, majd 1967-től házi orvosként tevékenykedik Szentesen mind a mai napig. Sportol és szobrokat alkot a napi munka mellett, mint könyvéből is olvashatjuk, két végén égeti a gyertyát.
Látnunk kell azt is, hogy a több féle tevékenység kiválóan segíti egymást, európai sportedzői tevékenysége, vagy szobrászati alkotásainak külföldi kiállításai egyben gyógyítással kapcsolatos tapasztalatcserékre is módot nyújtottak. 2007. október 23-án Szentes város díszpolgári címet adományozott neki.

Tónió – karikaturista

Tóth Antalként 1960-ban látta meg a napvilágot Mohácson. A képzőművészettel 20 éves korában kezdett el foglalkozni, majd 1987-ben felvételizett az Iparművészeti Főiskolára.
Főiskolás évei alatt próbálta ki a karikatúra rajzolást. A próba olyan jól sikerült, hogy tanulmányait is portrékarikatúra-rajzolásból finanszírozta. A Ludas Matyi hetilap akkori főszerkesztője Dluhopolszky László fedezte fel az ifjú karikaturistát, akinek innentől kezdve a karikatúra rajzolás határozta meg karrierjét. Azóta Tónió nevét és rajzait mindenki ismeri a világon.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás