Kezdőlap Hírek 274 db cipősdoboz adomány indult a Tiszahátra…

274 db cipősdoboz adomány indult a Tiszahátra…

42

Az idén is csatlakozott a Kiss Bálint Református Általános Iskola a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi Pakk elnevezésű adománygyűjtő akciójához. Diákok, szülők és tanárok 274 cipősdobozt töltöttek meg ajándékokkal, hogy eljuttassák a rászoruló kárpátaljai gyerekeknek. A csomagok december 16-án keltek útra, Szőlősgyulára.

A 274 csomagból 126-ot osztanak ki Szőlősgyulán, Újakliban 35-öt, Feketeardón, Királyházán és Tekeházán 80-at osztanak ki és a fennmaradt csomagokat az óvodások között lesz szétosztva, nyilatkozta lapunknak Laskoti Zoltán szőlősgyulai református lelkipásztor.

Egy picit bemutatjuk a környéket az olvasóknak, hogy lássák, pontosan hova is kerülnek a dobozok. 2017 novemberében sikerült kilátogatni erre a településre egy csoporttal így testközeli élményeinket osztjuk meg.

Az Ukrán – Román határ mellett lévő település csak annyira magyar, hogy hiába kell Ukrajnába belépve az órát átállítani, a településen és annak környékén a magyarországi időt használják. Így van kiírva a boltok nyitva tartása, így járnak dolgozni. A településen kevés férfi van otthon (csak idősek és a gyerekek), külföldön dolgoznak, mert a környéken nincs munka, ha van is, nagyon rosszul fizetnek. A főútról lekanyarodva olyan úton kellett eljutni Aklin, Újaklin keresztül Szőlősgyulára, hogy a 4,5 km-es utat 40 perc alatt tette meg a busz!

A kint létünk óta csak rosszabb lett a helyzet, mert igaz, hogy van óvoda meg iskola a településen, melynek építéséhez sok magyar adakozott, de sajnos az ukrán állam nem támogatja annak működését olyan szinten, ahogy az elvárható. Így most két hónapra be kell zárni az iskolát, és most kell kivenni a szabadságokat, mert nem tudják fűteni az épületeket télen. Van olyan pedagógus akik öt hónapja nem kapott fizetést. A kint élő magyarok megtanulták, hogy több lábon kell állni! Ezért van mindenkinek háztájija, egy kis ültetvénye.

Annyira magyar település, hogy beszéltünk fiatalokkal, akik nem is tudnak ukránul, mert nincs rá szükségük.
Igaz távolabb vannak Magyarországtól, de minden kapcsolatuk ide köti őket. A környéken nagyon sokan foglalkoztak eper termesztéssel, de pl. ebben az évben a belvíz több ültetvényt is elöntött, így nem tudják, hogy mi lesz a jövőre.

Ha csak ennyivel tudunk hozzájárulni, hogy boldogabb ünnepük legyen a gyerekeknek, akkor ezt kötelességünk megtenni, mondta Fehér Csaba református lelkész.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás