Ma van a Koraszülöttek Világnapja (november 17)

Magyarországon ma minden 10. gyermek koraszülöttként jön a világra, azaz a terhesség 37. hete előtt születnek. Nem is gondolnánk, hogy a legnagyobb tudósok közül mennyien voltak koraszülöttek. Kis súllyal, korán születtek, mégis túlélték az évszázadokkal ezelőtti körülményeket és kreativitásukkal, tudásukkal beírták magukat a történelembe.
Szentesen is, mint ahogy Magyarország nagyobb városaiban lila fénybe öltözik egy-egy középület, hogy felhívja a figyelmet a Koraszülöttek Világnapjára.

A koraszülöttek életesélyei ma már jelentősen növelhetők gyors, szakszerű ellátással, ápolással és korszerű technológia használatával – mondta Földvári Nagy Zsuzsi a KORE elnöke.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a napokban tudta meg, hogy egy szentesi család segítséget kért a várostól, mert 500 grammal és 31 cm-rel született egy kisgyermek, akit Szegeden ápolnak és a család abban kérte a város segítségét, hogy ha nem is napi, de másnapi szinten be tudjanak utazni, meglátogatni őt.

A polgármester megígérte, hogy mikor, ha nem ilyen helyzetben kell a városnak oda tennie magát, hogy segítsen.

A köszöntők után kapcsolódtak fel a fények a Megyeházán, mely 1 hétig lilában fog esténként pompázni!

Egy kis érdekesség a koraszülöttekről:

Tudja, hogy kik a leghíresebb koraszülöttek?

Johannes Kepler (1571-1630): A német asztrológus és matematikus egyes becslések szerint 160-as IQ-val rendelkezett. Csupán hét hónapos korában látta meg a napvilágot, így nemcsak testileg, de szellemileg is rendkívül gyengének látták és vélték. Ahogyan nőtt és erősödött, intellektusával kiemelkedett a többiek közül. Ő lett a kora modern kori csillagászat úttörője, nevéhez fűződik a bolygómozgás törvényeinek leírása.

Mark Twain (1835-1910): Két hónappal korábban, 2,2 kilogrammal született a Huckleberry Finn kalandjai szerzője. Környezete nem jósolta, hogy ilyen kistermetűként életben marad.

Victor Hugo (1802-1885): Habár nincs bizonyítva, hogy koraszülött volt, a születési körülményeit leírva következtethetünk rá, hogy korábban és gyengébben érkezett, mint számítottak rá. Édesanyja úgy írta le, hogy „nem hosszabb egy késnél”. Ráadásul az asztalostól – aki a bölcsőt is készítette – egy koporsót is rendeltek. Később Alexander Dumasnak is megemlítette, hogy 15 hónapos korában még nem tudta felemelni a fejét.

Stevie Wonder (1950- ): 34 hetesen született a 25 Grammy-díjas zeneszerző, zongorista és énekes. Stevie Wonder vaksága is korai születésének egyik következménye, a látásért felelős ideghártya érhálózata nem tudott rendesen kifejlődni.
Sir Isaac Newton (1643-1727): A világ egyik legnagyobb tudósa alig volt több mint egy kiló születésénél, és nem jósoltak neki többet pár óránál. Ő azonban leküzdötte a hátrányát, és később leírta a gravitáció (tömegvonzás) törvényét.

Albert Einstein (1897-1955): Édesanyja állítólag megijedt, hogy mennyire nagy és furcsa formájú az újszülött feje. Később szellemi képességei miatt aggódtak, hiszen a kis Einstein később is kezdett el beszélni, és kilenc éves koráig nem beszélt folyékonyan. Ennek ellenére éltanuló volt, és lenyűgözően gyorsan fejlődött a kezdeti nehézségek után.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás

Előző cikkEgy feledhetetlen világbajnokság…
Következő cikkA hétvége eredményei……..