Kezdőlap Hírek Hírek A Lőrincz Márton téren új emlékhelyet avattak…

A Lőrincz Márton téren új emlékhelyet avattak…

81

„Hirdesse ez a tölgyfa Szentes iránti szeretetemet” – mondta az erdélyi származású Lőrincz Márton, az 1936-os olimpia légsúlyú birkózó olimpiai bajnoka, mikor elültette az arany mellé kapott fácskát a Kurca-parti városban, mely befogadta őt. Hat évtizeddel később két újabb birkózó olimpiai bajnok, Hegedűs Csaba (1972, München) és Polyák Imre (1964, Tokió) ültetett mellé egy újabbat. Akkor ők azt mondták – „Hirdesse ez a kis tölgy a folytonosságot és az olimpiai eszmét.”

A jelenben a folytonosságot pedig a Lőrincz Márton téren, a két fa közelében felavatott olimpiai emlékmű jelenti.

A 2019. november 13-ai ünnepségen Szabó Zoltán Ferenc polgármester elmondta: Makra Zoltán kezdeményezését az emlékhelyre és emlékműre a város és a birkózó­szövetség is felkarolta, anyagilag és erkölcsileg támogatta.

Bacsa Péter, a birkózószövetség ügyvezető alelnöke a megjelenteknek tolmácsolta Németh Szilárd elnök üdvözletét és gratulációját, majd felelevenítette azt, amikor Lőrincz Márton Szentesnek adományozta az aranyérem mellé kapott tölgyfát. Hegedűs Csaba megható emlékezésében azt mondta: most úgy érezte magát, mint Münchenben az olimpiai dobogó tetején állva, a Himnuszt hallgatva.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Teremsportok|24
Forrás