Szentes Város Önkományzata az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló Lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása (ActiveGirls) című HUSRB/1602/32/0032 kódszámú projekt keretében két napos szakmai workshopot szervezett.

A projekt célja az iskolák és a helyi sportszervezetek intézményes kapacitásainak javítása, a lányok sportban való aktív részvételének fontosságára vonatkozó ismeretek bővítése és tudatosítása révén.

A projekt során tudományos vizsgálatokat végeztek a leányok körében az alacsony szintű fizikai tevékenységhez hozzájáruló potenciális okokról, amiből tananyag készült.

Az ActiveGirls projekt a sport terén folytatott együttműködés fokozására irányul közös megközelítések kifejlesztésével, melyek az általános iskolás leányok (7-től 15 éves korosztály) testmozgásának elégtelen szintjével foglalkoznak a határ menti régióban és elő kívánja segíteni a sporthoz, mint az egészséges életmód kulcsfontosságú tényezőjéhez való pozitív viszonyulást.

A két napos program 2019. június 1-jén kezdődött a Szecessziós Házban, ahol is elsőként Szirbik Imre polgármester köszöntötte a tanácskozókat.

Dr. Rózsa Sándor, Correct Kft., kutatásvezető, Héger Judit, Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola testnevelője, Márki Ernő, Asztalitenisz Sport Klub edző-szakosztályvezetője és Németh István, Tisza Squash SE projektmenedzsere az alábbi témákra keresték a választ:
– Miben különbözik a lányok és a fiúk sporttevékenysége?
– Hogyan segíthetjük a lányok sporttevékenységét?
– Mit szeretnének a lányok csinálni?
– Mi az igazi kihívás?
– Kit vagy mit kell legyőzni?
– Tanulás vagy sportolás?
– Motiváció és pozitív szerepek.

Másnap (2019. június 2-án) a „Szemléletmódváltás a 7-15 éves lányok sporttevékenységében” szakmai workshop gyakorlati és módszertani sportágspecifikus megközelítésben keresték az alábbi sportágakban (társastánc, vízilabda, kosárlabda, ökölvívás, cselgáncs, birkózás, Wing Tsun Kung Fu) bemutatva azokat a motivációs gyakorlatokat, amelyek növelnék az érintett korosztályú lányok aktivitását.

A szakmai megbeszélésen érdekes volt hallani, hogy a teljesítménycentrikusság akár árthat és riasztó lehet. A sportágak támogatását a teljesítmények alapján kapják, így nem biztos, hogy a felnőtt sportnak lesz utánpótlása, mert az eredmények elérésében fiatalon elfáradnak még a legjobbak is.

A virtuális világból való kiszakítás, a legégetőbb probléma, mert bármilyen alakot retusálhatunk magunknak a telefonunkon, de a tükör mindig a valóságot mutatja, amelybe nem szívesen néznek a fiatalok.

Vannak olyan sportágak, amelyben 6-8 év eltöltése után jönnek az első igazi eredmények, így sokkal preferáltabbak lettek azok a látványsportok, amelyben 6-8 hónap eltöltése sikereket hozhat a résztvevőknek.

A projekttel kapcsolatban született egy kis füzet, melynek címe: „Nálunk a labda…”.

Ebben a füzetben hasznos információkat, módszertani útmutatásokat gyűjtöttek össze tanároknak, edzőknek. Ezért, hogy ez minél nagyobb segítség legyen az alábbi linken elérhetővé tesszük: http://www.szentesielet.hu/?page_id=3157

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Egyéb sport|35
Önkormányzati hírek|30
Forrás

Előző cikkÍzelítő a Szentesi Nyári Színház előadásaiból!…
Következő cikkA műszaki ezred katonái és technikái az Amerikai Egyesült Államok 18. Katonai Re…