Kezdőlap Egyéb ActiveGirls Workshop testnevelő tanároknak és edzőknek Szentesen…

ActiveGirls Workshop testnevelő tanároknak és edzőknek Szentesen…

106

Szentes Város Önkományzata az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló Lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása (ActiveGirls) című HUSRB/1602/32/0032 kódszámú projekt keretében két napos szakmai workshopot szervezett.

A projekt célja az iskolák és a helyi sportszervezetek intézményes kapacitásainak javítása, a lányok sportban való aktív részvételének fontosságára vonatkozó ismeretek bővítése és tudatosítása révén.

A projekt során tudományos vizsgálatokat végeztek a leányok körében az alacsony szintű fizikai tevékenységhez hozzájáruló potenciális okokról, amiből tananyag készült.

Az ActiveGirls projekt a sport terén folytatott együttműködés fokozására irányul közös megközelítések kifejlesztésével, melyek az általános iskolás leányok (7-től 15 éves korosztály) testmozgásának elégtelen szintjével foglalkoznak a határ menti régióban és elő kívánja segíteni a sporthoz, mint az egészséges életmód kulcsfontosságú tényezőjéhez való pozitív viszonyulást.

A két napos program 2019. június 1-jén kezdődött a Szecessziós Házban, ahol is elsőként Szirbik Imre polgármester köszöntötte a tanácskozókat.

Dr. Rózsa Sándor, Correct Kft., kutatásvezető, Héger Judit, Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola testnevelője, Márki Ernő, Asztalitenisz Sport Klub edző-szakosztályvezetője és Németh István, Tisza Squash SE projektmenedzsere az alábbi témákra keresték a választ:
– Miben különbözik a lányok és a fiúk sporttevékenysége?
– Hogyan segíthetjük a lányok sporttevékenységét?
– Mit szeretnének a lányok csinálni?
– Mi az igazi kihívás?
– Kit vagy mit kell legyőzni?
– Tanulás vagy sportolás?
– Motiváció és pozitív szerepek.

Másnap (2019. június 2-án) a „Szemléletmódváltás a 7-15 éves lányok sporttevékenységében” szakmai workshop gyakorlati és módszertani sportágspecifikus megközelítésben keresték az alábbi sportágakban (társastánc, vízilabda, kosárlabda, ökölvívás, cselgáncs, birkózás, Wing Tsun Kung Fu) bemutatva azokat a motivációs gyakorlatokat, amelyek növelnék az érintett korosztályú lányok aktivitását.

A szakmai megbeszélésen érdekes volt hallani, hogy a teljesítménycentrikusság akár árthat és riasztó lehet. A sportágak támogatását a teljesítmények alapján kapják, így nem biztos, hogy a felnőtt sportnak lesz utánpótlása, mert az eredmények elérésében fiatalon elfáradnak még a legjobbak is.

A virtuális világból való kiszakítás, a legégetőbb probléma, mert bármilyen alakot retusálhatunk magunknak a telefonunkon, de a tükör mindig a valóságot mutatja, amelybe nem szívesen néznek a fiatalok.

Vannak olyan sportágak, amelyben 6-8 év eltöltése után jönnek az első igazi eredmények, így sokkal preferáltabbak lettek azok a látványsportok, amelyben 6-8 hónap eltöltése sikereket hozhat a résztvevőknek.

A projekttel kapcsolatban született egy kis füzet, melynek címe: „Nálunk a labda…”.

Ebben a füzetben hasznos információkat, módszertani útmutatásokat gyűjtöttek össze tanároknak, edzőknek. Ezért, hogy ez minél nagyobb segítség legyen az alábbi linken elérhetővé tesszük: http://www.szentesielet.hu/?page_id=3157

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Egyéb sport|35
Önkormányzati hírek|30
Forrás