Most érnek a látványosabb részhez az építők

2019. január 8-án írta alá Szirbik Imre polgármester és Bődi Péter az INTEGRÁL Építő Zrt. vezetője a Tóth József Színház és Vigadó kivitelezési szerződését, melyben az építőnek 365 nap áll rendelkezésére, hogy a tervek szerint felújítsa a színházat.

Az építkezés kezdetétől végig kísérjük a munkálatokat, és íme az első beszámoló, melyben már látszik, hogy „épül” a színház.

Ez első két hónapban csak a bontásról tudtunk volna beszámolni, de ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak elő kellett készíteni a terepet. Mondhatnánk úgy is, hogy több fronton harcolnak a feladattal az építők, mert csinálják a teljes tetőszerkezetet, épül a színház és a homlokzatot is megújítják. De haladjunk sorban.

A Petőfi utcai épületrésznél kezdték el a tetőszerkezet megújítását, ezért állványozták fel az utcai oldalon is az épületet. A régi cserepek és cseréplécek eltávolítása után derült fény több gerenda és szarufa korrodálására. Ezeket kicserélik, pótolják, valamint a szarufák végéhez kifeszített zsinór azt mutatta, hogy úgy állnak a szarufavégek az egyeneshez mint az a bizonyos ökör ….!

Párnafákkal mindezt egyenesbe hozzák, fóliázzák és úgy kerülnek a helyükre az új cseréplécek. Ezek mellett új díszbádogozást is kap az épület.

Az udvari részen a homlokzat hiányzó részeit kezdték pótolni. Amikor a tetőszerkezet és a homlokzat találkozásánál levették az esőcsatornát közel 20 méteren leesett a párkány dísztégla falazata. Ebből látszik, hogy sok hiba akkor kerül a felszínre, amikor feltárják a területet.
A színház belső megújulása azzal kezdődött, hogy a nézőtér alatti betemetett gödörből, több száz köbméter földet termeltek ki, mert ide kerülnek a toalettek, a székraktár, valamint a zenekari árok. Ennek a résznek kezdődött az alapozása a napokban. A munkákat nehezítette, hogy úgynevezett „fosóhomokra” épült az épület, így amint kiásták az alapot, már önteni is kellett bele a betont, hogy nehogy beomoljon.

Mivel itt lesznek a vizes blokkok, így annak csatornába való bekötését is meg kellett oldani. A fő tartófalakon 50×100-as acél áthidalókkal megerősített nyílásokat kellett készíteni. Ezt nem csak egy falon kellett nyitni, hanem 4 helyen. Ezek a munkák nem látványosak, de szükségesek, hogy megvalósuljon a terv.

Külön meg kell említeni, hogy a színpad hátsó fala el lesz bontva (méterekkel hátrább kerül), így oda a teljes tetőszerkezetet tartó vasgerendát kell behelyezni. Ahhoz, hogy ez megtartsa az épület tetőszerkezetét, a földig kellett kivésni a téglafalat, majd alapot készíteni a betonoszlopnak, amely mindezt tartani fogja.
Kívülről nem igazán látszik, hogy hogyan halad az épület megújulása, ezért tartjuk fontosnak, hogy időnként beszámoljunk az előre haladásról.

A holnapi napon sajtóbejárás lesz az épületben, így újabb részletekkel hamarosan jelentkezünk!

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Színház|26
Forrás

Előző cikkFérficsapatunk legyőzte a Tatabányát!…
Következő cikkMilyen volt és milyen lesz a Tóth József Színház? (videó)…