Kezdőlap Egyéb Helyére került a Pirity Emléktábla…

Helyére került a Pirity Emléktábla…

261

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/5/piritytabla.htm

Pirity Mátyás tartalékos repülő hadnagy emlékére

Pirity Mátyás tartalékos repülő hadnagy, Magyarország egyik legsokoldalúbb, egyben leghányatottabb sorsú vadászrepülő és utasszállító pilótája volt. A szentesi születésű pilóta önkéntesként jelentkezett a finn-szovjet téli háborúba, és a Finn Légierők kötelékében szolgált, ahol 22 harci bevetést teljesített.

A szentesi születésű Pirity Mátyás magyar királyi tartalékos repülő hadnagy tiszteletére avatott emléktáblát az önkormányzat 2015. szeptember 16-án a Petőfi utca 1. szám alatti ház homlokzatán. Akkor az volt a terv, hogy ha megújul a Petőfi Szálló épülete, akkor ott fog helyet kapni az emléktábla, így ennek lehettünk szemtanúi 2018. május 19-én. Magyarország egyik legsokoldalúbb, leghányatottabb sorsú vadászrepülő- és utasszállító pilótája 1911. december 28-án született a Petőfi Szállóban.

Pirity Mátyás nevét kevesen ismerik, aki Békássy Vilmos tartalékos repülőtiszttel finn felhívásra jelentkezett önkéntesnek a szovjet-finn háborúba.

Pirity 1939. december 16-án lépett a Finn Légierő szolgálatába, a kiképzést követően a 26. vadászszázad állományába vezényelték és több mint húsz légi csatában vett részt. A fiatal hadnagy kész volt életét áldozni Finnországért.

Az ünnepség után a Szecessziós Házban Dr. B. Stenge Csaba emlékezett a hősre.

Fotó: Kocsis Ferenc
Forrás