Kezdőlap Kultúra és szórakozás Kiállítás Megyei technika verseny a szentesi Kosztában…

Megyei technika verseny a szentesi Kosztában…

531

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/3/tech.htm

A magyarságra jellemző, egyedi, különleges értékeink, a hungarikumok volt a témája a március 26-án lezajlott megyei Életvitel és gyakorlati ismeretek versenynek. Csongrád megye 6 településének, 9 iskolájából összesen 27, 7-8. osztályos diák vett részt a megmérettetésen. A gyerekek számot adtak a jellegzetes tájegységek, hagyományos magyar építészet, népszokások, a népviseletek, hímzések, és a gasztronómia ismeretéről.

A feladatlap kitöltése után, még mindig egyénileg számítógépen kutatták a hungarikumok eredetét, térképen kellett megjelölniük a kiállított tárgyak földrajzi helyét, ill. 3 kép összerakása után újabb magyar értékeket ismerhettek fel. A közös csapatmunka egy kisgyermek nagyságú kiszebáb elkészítése volt. Ez a feladat is koncentrációt, ügyességet, pontosságot, együttműködést kívánt.

A kisze, egy menyecskeruhába öltöztetett szalmabáb. Égetése, téltemető népszokás volt. A babona szerint megszabadítja az embereket minden bajtól és véglegesen elűzi a telet. Ténylegesen nem égettük el az elkészült bábokat, emlékként haza vitték iskolájukba a lelkesen küzdő diákok.

A vetélkedőre hungarikum kiállítás és prezentáció készült, mely elmélyítette a diákok tudását. A megnyitót a vendéglátó iskola 4. c osztályosainak néptánca színesítette. Az uzsonna pedig hagyományosan készített kenyérlángos volt.

Helyezések csapatban:

I .hely: Kürti-Szabó Kira, Szarka Boglárka, Hajdu Izabella – Arany János Ált. Isk. AMI Fábiánsebestyén. Felk.: Faragó Ferenc

II. hely: Kolozsi Gergő, Mag Zoltán, Sebők László – Mindszenti Ált. Isk. Felk.: Szunyiné Marton Edit

III. hely: Csontos Nándor, Seregély Máté, Kucsora Norbert – Rókusi Ált. Isk. Szeged. Felk.:Herédiné Szűcs Ildikó

IV. hely: Vörös Bálint,Zádori Petra, Berta Botond – Szegedi Gregor József Ált. Isk. Felk.: Dr. Makráné Horváth Piroska

Egyéniben:

I .hely: Mag Zoltán, Mindszent

II. hely: Hajdú Izabella, Fábiánsebestyén

III. hely: Zádori Petra, Szegedi Gregor József Ált. Isk.

IV. hely: Kucsora Norbert, Rókusi Ált. Isk. Szeged.

A felkészítő és a versenyt lebonyolító nevelők a fentieken kívül: Almási Jánosné, Benedek Viktória, Bitterné Benkó Ilona, Pintér Lászlóné, Csorba Ildikó, Fekete Zoltán, Geráné Révész Gabriella, Herédiné Szűcs Ildikó, Kolláth Edit, Komlósiné Kiss Klára, Kristó Judit, Lucza László, Repa Aranka, Szemerédi Ágnes.

Támogatóink voltak: Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, Szentesi Koszta József Iskola, Piramis Szentes Kft. Szunyi Kertészet Mindszent
Szóllátné Sárközi Sarolta területi technika mk.vezető
Forrás