Kezdőlap Kultúra és szórakozás Kiállítás Realista alkotásokból nyílik az új kiállítás…

Realista alkotásokból nyílik az új kiállítás…

71

Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány pályázati kiállítása
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/11/real.htm

Katona Kiss Ferenc a szomszédos Szegvár szülötte. A szentesi gimnáziumból a Képzőművészeti Főiskolára ment, ahol rajztanári és művészi diplomát szerzett. Aktív éveit követően Szentesen telepedett le, 1966-tól csak festészettel foglalkozott. Művészetére Koszta József volt nagy hatással.

Realista művészetszemléletét bizonyítja ars poétikája: “A valóság talaján állva, a természet szépsége elõtti mélységes alázattal a lényeges —környezetünk és mindennapjaink szépségeit — emberi közelségbe hozva alakítom festői világomat. A valóságnak mintegy égi mását festem. Arany Jánossal vallom, hogy “nem a való hát, annak égi mása lesz, mitől függ a költészet varázsa”.

Feleségével, Túri Júliával — házasságuk gyermektelen lévén — úgy határoztak, hogy megtakarított javaikat egy alföldi realista szemléletű képzőművészeti alapítvány létrehozására bízzák. A megvalósult Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány fiatal, realista szemléletű festőművészek alkotómunkáját támogatja.

A 2016-os évben az alapítvány jóvoltából megvalósuló kiállítás 2016. november 5-én nyílik meg a Tokácsli Galériában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Forrás