Kezdőlap Egyéb Felkavaró előadás a könyvtárban…

Felkavaró előadás a könyvtárban…

60

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/1/felk.htm
Élet a misszióban – Szentesi katonák külföldi szolgálata

Kollár László törzszászlós, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred vezénylő zászlósa az EUFOR misszióról tartott előadást 2016. január 27-én a városi könyvtárban.

Tito halála után Jugoszlávia felbomlásához vezetett. Egy erős vezető tartotta össze ezt az államot, mely felbomlása után etnikai tisztogatások folytak. Kollár László a történelmi előzmények ismertetése után magáról a háborúról, amely akár 10 napos volt, akár több, annak szörnyűségeit mutatta be.

Egy fontos tévhitet is cáfolt, mely során sokan azt hitték, hogy mindazt a szörnyűséget, amelyet akkoriban elkövettek, azt katonák tették volna. Fanatikus milicista csapatok voltak azok, akik a legnagyobb pusztítást végezték (Srebrenica-i vérengzés), így több tízezer emberéletet követeltek az akkori harcok.

Kitért a napjainkig fenyegető aknaveszélyre is, mely a mai napig létező veszélyforrás a területen. Tudni kell, hogy a volt Jugoszlávia volt a legnagyobb aknagyártó Európában, melyeket olyan technikával gyártottak, hogy nincs bennük fém, így semmilyen módon nem deríthetők fel, és akár 100 évig is lapulhatnak a föld mélyén.

Megemlítette, hogy egy volt osztálytársa egy ilyen aknát akart szolgálatban hatástalanítani, és fájdalmas búcsú lett a vége.
Forrás