Kezdőlap Egyéb Csendes megemlékezés hősök és áldozatok emlékére…

Csendes megemlékezés hősök és áldozatok emlékére…

53

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/1/don.htm

A II. világháború legnagyobb magyar tragédiájáról, a doni áttörés 73. évfordulójáról emlékeztek meg 2016. január 12-én Szentesen.

Az áttörés évfordulóján az előző évekhez hasonlóan csendes megemlékezésre és mécses gyújtásra várták a város vezetői, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége a fegyveres testületek a megemlékezőket a Kurca parton a Széchenyi-liget bejáratánál található II. világháborús emlékműhöz.

1943. januárjában, a Don mellett, a hazától több ezer kilométerre vívott élet-halál harcot mintegy 200 ezer magyar katona. A sokszoros túlerővel szemben, a fagyos télben is próbálták teljesíteni küldetésüket. Hősök voltak, akik a kilátástalan helyzetben is az utolsó leheletűkig küzdöttek a túlélésért, a haza szolgálatáért. A hősök azonban áldozatok is voltak, akiket a II. világháborúban, a hitleri vezetésnek megfelelni akaró politikai és katonai vezetés kényszere küldte a hazától távol.

Azok a katonák, akiknek már a kilátástalan lehetőségek ellenére azt mondták akkor, és ott kell szolgálniuk. Közülük 150 ezren meghaltak, megsebesültek, hadifogságba kerültek. A doni katasztrófa örök fekete foltja marad a magyar történelemnek.

Forrás