Kezdőlap Egyéb Megnyílt a XXI. Alföldi Fotószalon…

Megnyílt a XXI. Alföldi Fotószalon…

402

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2015/10/malf.htm

A XXI. Alföldi Fotószalonra 88 szerzőtől 414 alkotás érkezett be. Ennek a „versenynek” kezdettől fogva a célja, hogy a lelkes amatőrökből ki tudjanak emelkedni a tehetségek. Mivel téma és technikai megkötés nélkül íródik ki a verseny, így a zsűrinek van a legnehezebb dolga, hogy rangsorolják azokat. A beérkezett művek értékelését Kasza Gábor (Budapest), Kincses Károly (Budapest) és Robitz Anikó (Budapest) fotóművészek végezték, és 62 fotót válogattak be az október 23-án megnyíló kiállításra.

A megnyitón közreműködött Zenével a rákos gyermekekért alapítvány vezetője Seres Antal és tanítványai

A zsűritagok gondolatai

40 éve vagyok muzeológus, azóta kísérem figyelemmel az amatőr fotográfiát is. Általában műalkotásként szemlélem a fotót, mindegyiknek aurájának kell lenni, amely vagy megérint engem, vagy nem. Nem első alkalommal zsűrizem az Alföldi Fotószalont. Az eddig látottak alapján a legkevésbé érdekes számomra a korábbi témák újra fényképezése. A pályázók egy másik típusa figyeli a mindenkori zsűri összeállítását, s azt gondolja, hogy a zsűri a kísérletező képeket várja, és nekünk próbál megfelelni. Akik most bent maradtak a kiállított 60-ban, azoknak a munkáján látszik, hogy nem csak használták a fényképezőgépüket, hanem akartak valamit csinálni. Mindig azt tanítom: ne azért fényképezzünk, mert van fényképezőgépünk, hanem azért, mert van bennünk valami, amit meg akarunk mutatni.
A fotószalonra beadott pályamunkák terén változást látok, kevesebb a kommersz kép. Viszont azt is látom, hogy az ide készülő fotográfusok többségét elragadta a szoftverek nyújtotta lehetőségek végtelen kínálata. Nekik mondom: attól, hogy a képernyőn össze tud rakni valaki egy képet, egyáltalán nem biztos, hogy az jó kép lesz. A kép mindig a fejben születik meg és nem a monitoron.
Kincses Károly

Sokszor pályáztam és pályázok még most is a képeimmel. Érdekes és egyben megtisztelő zsűritagként itt, a másik oldalról figyelni. Látni a műfajok, technikák, a képek sokféleségét, azt hogy mi érdekli az amatőr fotográfusokat, nagyszerű volt. A beérkezett képek többségén látszik, hogy azok elkészítésénél a technikára nagy figyelmet fordítottak. Pedig megéri az esztétikai szempontokra is odafigyelni. Itt most nem arra gondolok, hogy szép e az, ami a képen van, hanem a benne rejlő eredeti gondolatokra. Azok nélkül ugyanis mindig hiányozni fog az plusz, amitől igazán jó lehet egy kép.
Robitz Anikó

Jó látni évről évre azt a lelkesedést, ami az Alföldi Fotószalont körülveszi mind a szervezők, mind a pályázó fotográfusok részéről. A nagy számban beérkezett képek most sem hozták könnyű helyzetbe a zsűrit, hiszen a kiállítóhely véges befogadó képessége miatt számos izgalmas alkotást kellett kihagyni a kollekcióból. A díjazásnál előnyben részesítettük azokat a munkákat, amelyek sorozatnak tekinthetők, ahol a képek koherensek, egységes látásmódot, tudatosságot és kitartást tükröznek. Ezen túl persze mindig szempont a technikai kivitelezés minősége, igényessége, a mondanivaló mélysége és a kifejezés ereje, valamint a friss, egyedi, progresszív látásmód.
Kasza Gábor fotóművész

DÍJAZOTTAK:

I. díj Izabela Zielińska (Łódz) – Wrzesień 3, Lipiec 2, Luna 1, Grudzień 6, Luna 2 (Lengyelország) (kollekciódíj 5 képre)

II. díj dr. Simán László (Söjtör) – Egyház, Még egy ház, Hegyház (kollekciódíj 3 képre)

III. díj Vachter János (Budapest) – Az én kis falum I., II., III., V. (kollekciódíj 4 képre)

KÜLÖNDÍJ:

Gábor Béla (Budapest) – Házak között III., IV., Fel II., III. (kollekciódíj 4 képre)
Telek Balázs emlékére különdíj
Csomósné Molnár Mónika (Gönc) – Kidobott idők
Kiss Czakó Imre (Kiskunfélegyháza) – Pályák
Kiss Tímea (Békéscsaba) – A húsvét még várat magára
Pekár Áron (Nagyszénás) – Holnap-holnapután II.

A kiállításról néhány információ és a zsűrizésen készült képek itt találhatók:
http://www.szentesinfo.hu/fotokor/kiallitasok-2/alfoldi-fotoszalon/xxi-alfoldi-fotoszalon-2015
Forrás