Kezdőlap Egyéb Ünnep vagy gyász?…

Ünnep vagy gyász?…

54

Megemlékezés az aradi vértanúkról
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2015/10/unnep.htm

Ünnep vagy gyász a 13 aradi vértanúra való megemlékezés – ezt a kérdést feszegette Szirbik Imre polgármester 2015. október 6-án a volt Damjanich János Általános Iskolában található kopjafás emlékhelynél, ahol Szentes Város Önkormányzata ünnepi megemlékezésre várt mindenkit.

Az aradi vértanúkra emléketek, azokra a honvédtisztekre, honvéd tábornokokra, akiket az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvétel miatt az osztrák udvar hideg vérrel kivégeztetett.

1849. október 6-án végezték ki Pesten Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét, Aradon pedig a magyar szabadságharc 13 katonai vezetőjét: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leininger-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Törők Ignácot és Vécsey Károlyt.

Elsőként Szirbik Imre polgármester, majd Szilágyi Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szentes Járási személyügyi referense emlékezett a hősökre, ezután a Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát láthattuk, aminek a végén mécseseket és egy-egy csokor virágot helyeztek el a Damjanich emlékműnél.
Forrás