Kezdőlap Egyéb Ledér testek csodálata…

Ledér testek csodálata…

38

Megnyílt a XVIII. Szentesi AKTFOTÓ BIENNÁLÉ
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2015/6/led.htm

Az igazán jó fotós nem azt látja, amit az átlag nézelődő érzékel egy-egy témából. Ez az állítás tízszeresen igaz, ha az emberi test a megörökítendő valóság. Egy igen egyszerű tégla-formában is többféle mondanivalót érzékeltethet a képkészítő. Gondoljuk végig: akkor a bonyolult formavilágot megjelenítő emberi test, amit a fotós a gondolataival és az érzelmeivel is körbejár, vajon hányféle mondandót hordoz? – mondta megnyitó gondolataiban Kruzslicz Pál 2015. június 7-én Szentesen a Tokácsli Galériában a XVIII. Szentesi AKTFOTÓ BIENNÁLÉ megnyitóján.

A tizennyolcadik pályázati felhívásra harmincnégyen döntöttek úgy, hogy megmutatják a témában és kézbe fogható formában a sajátos meglátásukat. Mai digitális világunkban egyre gyakrabban csak képernyőkön jelenik meg az elkészült mű, és úgy jut el a fotósokhoz, a nézőkhöz, vagy éppen a zsűrihez. Szentesen 270 kézbe vehető alkotást értékeltek és minősítettek a bírálók.

A képkészítők harminchárom éve építik, fejlesztik, és tizennyolcadik alkalommal nyitnak új fejezetet, az egyik legnehezebb művészeti megformálás képes históriájában! Három évtized alatt sokat változott a műfaj megítélése és a szentesi biennálé elfogadottsága. Az aktfotózás hazai legjobbjai küldik el a kétévente megszervezett kép-mustrára alkotásaikat, és rangot jelent megjelenni a szentesi galéria paravánjain.

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében immár XVIII. alkalommal hirdették meg a fotópályázatot és rendezik meg a pályaművekből a Szentesi Aktfotó Biennálét.

Balla András, Barta Zsolt Péter, Lennert Géza valamint a Szentesi Művelődési Központ részéről Nagy István fotóművészekből álló zsűri a pályázatra beérkezett 43 szerző 270 db fotója közül 37 szerző 90 alkotását javasolta kiállításra.

A XVIII. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ díjazottjai:

I. díj Szaszkó Antal – 15 év 1., 15 év 2., 15 év 3. c. alkotásai együtt
(Kunszentmárton)
II. díj Strider Anita (Eger) – Leplezetlen tükörkép, Érintő c. alkotásai együtt
II. díj Thor Tomi – Klára II. c. alkotása
(Nové Zámky, Szlovákia)

Különdíjak:
Abonyi Attila (Orosháza) – Lágyan, omlósan, Feledés… c. alkotásai együtt
Csergő András (Debrecen) – Fény és árnyék I., Ujjak, Torzó-ujjak és jelek c. alkotásai együtt
Lénárt Gábor (Budapest) – Smokin’ in the boy’s room c. alkotása
Lindmayer Ferenc (Budapest) – Mozdulat c. alkotása
Német Gabriella (Csongrád) – Színező – Sárga, Színező – Aqua, Színező – Türkiz c.alkotásai együtt
Forrás