Kezdőlap Könyvtár FÜLÖPNÉ Dr. VARJASI JUDIT…

FÜLÖPNÉ Dr. VARJASI JUDIT…

(1966 – 2020)

Fájdalmas kötelességünk elbúcsúzni egy régi kollégától, baráttól, aki meghatározó szerepet játszott a Szentes Városi Könyvtár történetében. Elvesztése annál fájóbb, mivel fiatalon, mindössze 54 évesen távozott körünkből.

Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett 1985-ben. Egy évvel később már a szentesi könyvtár munkatársa volt. Először a fiókkönyvtárban dolgozott, majd a felnőtt könyvtárba került, ahol olvasószolgálati munkakörbe helyezték. Ekkor már levelező tagozatos hallgató volt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, ahol könyvtár-magyar szakos diplomát szerzett.

A következő tanévtől már a jogi kar hallgatója. 1993-ban, 27 évesen nevezték ki a könyvtár igazgatójává. Új tisztségében folytatta elődje, Majtényiné Túri Katalin munkáját, és az akkori realitásokat figyelembe véve, elsősorban a könyves szolgáltatások fejlesztésével, író-olvasó találkozók szervezésével igyekezett a könyvtár imázsát megtartani. Igazgatósága alatt került sor az akkor még újdonságnak számító számítógépes és fax szolgáltatások bevezetésére is.

1996-ban merült fel az intézmény új épületbe való költözésének lehetősége. A képviselő-testület az év tavaszán fogadta el Szirbik Imre polgármester javaslatát, hogy az addig romos zsinagógát könyvtári célokra újítsák fel. A költözésre 1998 augusztusában került sor. Az épületet ünnepélyes keretek között szeptember 18-án adták át, az ünnepség megnyitó beszédét Varjasi Judit tartotta.

Az új helyen, pályázati úton elnyert támogatásokkal, új állományrész kialakítása vált lehetővé. Így indult útjára az azóta is népszerű Hangos könyvtár, melyben CD-k, videó filmek és hangos könyvek kerültek elhelyezésre. Judit az igazgatósága alatt sorra került fejlesztéseket, újításokat a „kiváló kollektívának” tudta be.

Az intézmény éléről 2000 júliusában távozott, jogi pályára állt. A könyvtárral azonban nem szakította meg kapcsolatát, rendszeres olvasónk maradt. Amikor megjelent az épületben, kicsit mintha haza érkezett volna. Szerény és kedves mosollyal köszöntötte egykori munkatársait, és ez a mosoly az, ami velünk marad örökre.
Forrás

Exit mobile version